Özel Güvenlik Eğitimi Nasıl Alınır? Şartları Nelerdir?

Meslek arayışında olan pek çok kişi, son dönemlerde oldukça popüler hâle gelen güvenlik görevlisi alanında çalışmak istiyor. Özel güvenlik eğitimi ihtiyacı da epey artmış durumda olduğundan bazı şartlardan sonra özel güvenlik görevlisi olunabiliyor. Elbette iyi ve profesyonel bir eğitim almak şart. Silahlı ve silahsız olmak üzere iki kola ayrılan özel güvenlik şartlarını birlikte inceleyelim.
Özel Güvenlik Sertifika Şartları Nelerdir?
Silahsız Özel Güvenlik
- Silahsız özel güvenlik eğitimi almak isteyenler için en az ortaokul mezunu olmak. 18 yaşını doldurmuş olmak.
- Sicili uygun olmak.
- Kamu ile ilgili haklarından mahrum olmamak.
- Mesleğini icra etmeye engel olacak herhangi bir sağlık sorununun bulunmaması.
Silahlı Özel Güvenlik
- T.C vatandaşı olmak.
- En az lise mezunu olmak veya lise dengi bir okul bitirmek.
- 21 yaşını doldurmuş olmak.
- Vücut sağlığında herhangi bir engel bulunmaması.
- Akıl sağlının yerinde olması.
- Sicil almaya uygun olması.
- Mesleğini iyi şekilde icra edebilmesi için herhangi bir engeli bulunmaması.
- Kamu haklarından mahrumiyet durumu olmaması.
- Herhangi bir suç işlememiş ve hapis cezası almamış olması.
- 5188 sayılı kanun gereği Sağlık Bakanlığının yayımladığı genelge doğrultusunda sağlık raporu almaları. (Devlet hastanelerinden alınan bu raporda ‘Silahlı özel güvenlik görevlisi olabilir.’ İbaresi bulunur.)
Bu şartları tamamlayan adaylar, özel güvenlik eğitimi hizmeti veren kurslarda eğitim görebilmektedir. Silahsız eğitim ortalama 100 saat, silahlı eğitim için 120 saat sürmektedir. Tüm kursiyerler eğitim sonunda sınava tabii tutulur. Başarılı olan kursiyerler özel güvenlik sertifikası almaya ve dolayısıyla görevlerini yapmaya hak kazanırlar.
Özel Güvenlik Görevlilerinin Sorumlulukları Nelerdir?
Özel güvenlik görevlileri görev aldığı tesislerde ve binalarda tüm teknik ve fiziksel imkânları kullanmak durumundadır. Hukuk kuralları doğrultusunda uygun talimatlarla huzuru sağlarlar. Can ve mal güvenliğini korumak için çalışırlar. Günden güne birçok alanda güvenlik görevlisi ihtiyacı ciddi bir şekilde artmaktadır. Özel güvenlik eğitimi eğer uzman eğitmenler tarafından alınmışsa bu sorumluluklara olabildiğince hakîm olunur.
Özel güvenlik görevlileri korudukları alanlara ve kişilere karşı yapılan saldırılarda önleyici durumundadır. Bu saldırılara karşı caydırıcılar sağlayarak suçluyu öncelikle vazgeçirmek için eğitim alır.
Örneğin bir sitede yaşayan birine saldırmak isteyen kişi, özel güvenliği gördüğü an bu eyleminden vazgeçebilir. Özel güvenlik görevlisinin görev yaptığı alanda, üniforması ve kimliği bulunmalıdır. Bu halde iken tüm yetkilerini kullanabilir. Fakat görev yerinde değilse ve kimliği takılı değilse, yetkilerini kullanamaz. İstisnai durumlar da mevcuttur. Valilikten izin alındığı durumlarda yetkilerini kullanabilir. Şüpheli şahıs kaçıyorsa görev yerinden ayrılabilir. Bu ve benzeri durumlarda yine yetkilerini kullanmak hakkına sahiptir.
Özel Güvenlik Görevlisi Olmak İçin Neler Yapılmalıdır?
Özel güvenlik görevlisi olmak için ilinizde bulunan kurumlardan eğitim almanız gerekmektedir. Bu eğitimi profesyonel hizmet veren kurumlardan almanız çok önemlidir. Uzman olmayan kişilerden alınan eğitimler, ileride olumsuz durumlarla karşılaşmanıza sebep olabilir. Bu yüzden özel güvenlik eğitimi alacağınız kurumu olabildiğince iyi bir şekilde araştırmanızda fayda var.
Silahlı ve silahsız eğitim alabileceğiniz kurumlardan yukarıda bulunan şartları tamamladığınız takdirde eğitim alabilirsiniz. Bu eğitim sonrası her sene Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından ÖGG sınavı düzenlenmektedir. Bu sınava her sene katılmalı ve başarılı olmalısınız. Senede 6 kez yapılan bu sınavda başarılı olmak için en az 60 puan almalısınız. İlk sınavı kazanamadığınız takdirde diğer 4 sınava sınav harcı ödeyerek tekrar katılım sağlayabilirsiniz.
Genel Hatlarıyla Özel Güvenlik Eğitimi
- Eğitime katılmadan önce silahlı ve silahsız eğitim için gerekli şartların sağlanması gerekir.
- Özel güvenlik eğitimi profesyonel hizmet veren kurumlardan alınmalıdır.
- Eğitim verecek olan kurumdaki eğitmenlerin uzman ve tecrübeli olması gerekir.
- Eğitmenler özel güvenlik eğitimi alacak kişi için her türlü kaynağı sağlamakla görevlidir.
- Eğitim sonrası yapılacak sınavlarda başarılı olunarak silahlı veya silahsız güvenlik sertifikası alınmalıdır.
- Silahlı veya silahsız sertifika alacak kişiler Emniyet Genel Müdürlüğü’nün düzenlediği ÖGG sınavına katılmadır.
- Özel güvenlik eğitimi alındıktan sonra da güvenlik hizmeti boyunca özel güvenlik, her sene bu sınava katılmalıdır.
- Bu sınavdan en az 60 puan alınmalıdır.
- Sınavda başarısız olunması durumunda sınav harcı ile tekrar sınava katılabilirsiniz.
Özel güvenlik olmak için yukarıdaki adımları takip etmelisiniz. Bu meslek, karşılaşılan tehlikeli durumlara karşı insanların ve mekanların korunmasını sağlamak üzere oluşturulmuştur. Dolayısıyla özel güvenlik olmak isteyen kişilerin profesyonel ve yenilikçi bir eğitim almaları şarttır.
© 2017 - 2023 Tüm Hakları Saklıdır.