Özel Güvenlik Görevlisi Bıyıklı Görev Yapabilir Mi?

Her resmi ya da özel kurumda olduğu gibi güvenlik görevlilerinin de uyması gereken bir takım dış görünüş kuralları vardır. Peki bir özel güvenlik görevlisi bıyıklı görev yapabilir mi? Dışarda vakit geçirirken güvenlik görevlerine dikkat ettiyseniz, geneli bıyıksız ve sakalsızdır. Bıyıklı ve sakallı olmak ya da olmamak neden bu kadar önemli?
Hepimizin bildiği gibi saç, sakal ve bıyık birçok erkek için önemli bir konudur. Sakalsız veya bıyıksız gezmeyi kendilerine yakıştıramayabilirler. Çalıştıkları kurumlarda da bu bakıma özen göstermektedirler. Lakin çoğu kurumda çalışan görevliler sakalsız ve bıyıksızdır. Birçok resmi ve özel kurum, erkeklerde saç, sakal ve bıyık konusunda dikkati davranmaları için kural koyarlar. Çünkü toplum bu görünüşü temizlik algısı olarak benimsemektedir.
Resmi ve Özel Kurumlarda Neden Sakal ve Bıyık Kullanılmaz?
Birçok kurum ve kuruluşta yönetim, çalışanların tek tip ya da sınıfsal ayrım ile aynı kıyafetleri giymesi için kendi içlerinde yasalar çıkarır. Genelde bu yasalar birbirine benzerdir. Temiz, sade bir görünüm ve hijyen açısından da birçok kurum ve kuruluş saç, sakal ve bıyık konusunda hassastırlar. Bu kurallara uymayanları ise birkaç uyarıdan sonra işten çıkartmaktan da çekinmezler. Sakal kullanmamak birçok yerde uyulması zorunlu bir kuraldır. Özel güvenlik görevlisi bıyıklı görev yapabilmesi kurumlara göre değişiklik göstermektedir. Saç ise duruma ve kuruma göre değişiklik göstermektedir.
Özel Güvenlik Görevlisinin Uyması Gereken Giyim Kuralları
- Bir güvenlik görevlisi, görev saatinde uyması gereken bazı kurallar vardır. Bunlar:
- Kılık, kıyafet ve görünüşe, teçhizatına ve üniformasına, gerekli özeni göstermelidir.
- Erkek güvenlik görevlisi, her gün göreve gelmeden önce sakal tıraşı olmalıdır.
- Saç kesimi şapka dışına çıkmayacak şekilde kesilmelidir. Şapka altından saç gözükmemeli.
- Favoriler, kula memesi hizasını geçmemelidir.
- Kadın güvenlik görevlisi, aşırıya kaçmadan makyaj yapabilir.
- Görev sırasında giyilen üniforma, ütülü, gömlek yakası ilikli ve temiz, şık görünümlü olmalıdır. Kışın uzun kollu gömlek giyilmeli ve kollar sıvanmamalıdır. Yazın ise kısa kollu gömlek giyilir.
- Pantolon ütülü ve temiz olmalıdır.
- Kravat, ilikli yakaya hizalanmış ve ucu bel kemeri hizasında olmalı.
- Siyah renkte çorap giyilmelidir.
- Ayakkabı boyalı, temiz ve bağcıkları bağlı olmalıdır.
- Mont, gömlek üzerine ve kravattaki logo belli olacak şekilde giyilmelidir.
- El feneri, gece devriye sırasında ve açıl durumlarda kullanılmalıdır.
- Teçhizatlar, çalışılan kurumların yönergelerinde belirttiği şekilde kullanılmalıdır.
- Teçhizat ve kıyafet mesai dışında kullanılmamalıdır. Bunlar gösterilen yerde kullanılmaya hazır, tertipli ve temiz bir biçimde bırakılmalıdır.
- Kıyafet ve teçhizatta oluşabilecek sıkıntı ve eksiklikler, vakit kaybetmeden yetkili görevlilere bildirilmelidir.
Özel güvenlik görevlilerinin üniformaları, genel kolluk kuvvetleri ve Türk Silahlı Kuvvetleri ile kanunlar kurulan özel kolluk kuvvetlerindeki belirlenen renkte, motifte ve biçimde olamaz.
Güvenlik Görevlisi Bıyıkla Görev Yapabilir Mi?
güvenlik görevlilerinde genelde sakal ve saça dikkat edilmektedir. Lakin bıyık, kurumların imtiyazına bırakılmıştır.
İlgili mevzuatlarda ve 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun’da “özel güvenlik görevlisi bıyıklı olarak görev yapmalıdır” şeklinde bir düzenleme yoktur. Güvenlik görevlisi bıyık kullanamaz şeklinde bir düzenlemesi de söz konusu değildir.
Daha önce de belirttiğimiz gibi bıyık, devlet tarafından yasaklanmamıştır. Bıyık kullanımı şirketlerin kurumsal tercihlerine göre değişmektedir. Lakin birçok kurum, saç ve sakal da olduğu gibi bıyık konusunda da müsamaha göstermemektedir. Bazı kurumlar ise çalışanların isteklerine göre bıyık konusunda serbestlik getirebilmektedir.
İş Veren İşçinin Sakal- Bıyığına Karışabilir Mi?
İş veren, iş yerinde yayınladığı kılık kıyafet ve görünüm talimatı ile çalışanların sakal ve bıyık kullanmasını yasaklayabilir. Bu kurala uymayan çalışanlarını da iş yerine almayabilir. Bu kurala ve yasağa uymayan çalışan, iş veren tarafından iki kez kınama cezası alırsa, iş veren işçinin iş sözleşmesini feshedebilir.
Çalışan iş sözleşmesinin feshini Yargıtay’a taşıyabilir. Çalışan, vicdan ve din hürriyetinin iş veren tarafından ihlal edildiğini iddia ederek iş verene maddi ve manevi tazminat için dava açabilir.
Yerel mahkeme, bilir kişi raporuna ve toplanan kanıtlara göre iş sözleşmesinin feshedilmesiyle işçinin kişilik haklarının ihlal edilmesi nedeniyle manevi ve işçinin maddi zararının bulunması sebebiyle de davanın kabulü söz konusu olabilir. Ancak Yargıtay, yerel mahkemenin bu kararını hatalı bulup kabul etmeyebilir.
Yargıtay kararının sonuç kısmı, bu hususta yol gösterici olabilir.
© 2017 - 2023 Tüm Hakları Saklıdır.
Leave A Reply